Echografie

Soorten echo’s

Tijdens de zwangerschap kunnen er meerdere echo’s worden gemaakt. Op de praktijk bieden wij alle echo’s alleen de 20 weken echo’s besteden wij uit aan Echoxpert.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen medische en pret-echo’s. 
De zorgverzekering vergoed enkel de medische echo’s.
lees hier meer…

Termijnecho

 Een termijnecho geeft ons informatie over hoelang je zwanger bent. Met deze echo wordt de bevallingsdatum bepaald. deze datum wordt vanaf deze echo aangehouden als uitgerekende datum. De termijnecho wordt het best gemaakt tussen week 10-12. 

Groeiecho

Wanneer een groeicontrole wordt verricht, worden het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte gemeten. Op die manier wordt duidelijk of het kindje volgens verwachting groeit. De groeicontrole kan op verzoek van de verloskundige meerdere keren herhaald worden, zodat er een goed beeld van de groei van het kindje ontstaat: een groeicurve. Tevens wordt de hoeveelheid vruchtwater bepaald. Een echo groeicontrole kan plaatsvinden tussen 22 en 40 weken.

Vitaliteitsecho

Een vitaliteitsecho wordt op indicatie, rond de 8ste week maakt. In sommige gevallen besluit de verloskundige een vitaliteitsecho te maken en heeft dit een medische oorzaak. Ook kun je zonder medische reden een vitaliteitsecho laten maken. Dit wordt dan helaas niet vergoed door de verzekering. 

20- wekenecho

Bij de 20-weken echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van de baby. Zo wordt er gekeken naar de eventuele aanwezigheid van een open ruggetje. Ook wordt gekeken of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

De 20-weken echo is een redelijk betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken. Kies je ervoor om deze echo te laten doen, houdt er dan rekening mee dat ook andere afwijkingen kunnen worden gezien. neem de tijd voor deze echo en plan geen belangrijke afspraken direct na de echo. 

Alle echo’s op een rij

Medisch echo’s en pretecho’s

  • Vitaliteitsecho (op indicatie)
  • Termijnecho (10-12 weken)
  • Bloedverlies (op indicatie)
  • 20 weken echo 
  • Groeiecho (op indicatie)
  • Liggingsecho (op indicatie)

Pretecho’s 

  • Kijkje in eigen buik 2D (gedurende de gehele zwangerschap)
  • Geslachtsbepaling 2D (v.a. 15 weken)
  • Pretecho 3D (26-31 weken)

Een nieuw wonder….

uniek en bijzonder

3D Pretecho

Een 3D pretecho is een echo op eigenverzoek. Een 3D echo kan het best gemaakt worden tussen week 26 en week 31. Voor deze periode is de baby te klein en heeft de baby nog niet veel onderhuids vetjes opgebouwd waardoor het echobeeld en minder mooi uitziet. Indien de echo na de 32 weken gemaakt wordt is de kans groot dat er juist een  onduidelijk beeld zichtbaar is doordat de baby te groot is en het hoofdje niet meer vrij ligt in het vruchtwater. Tijdens deze echo kijken wij naar de leefomgeving van de baby en uiteraard kijken wij naar het gezichtje van de baby. Met de prachtige techniek is het mogelijk vele details van de baby te ontdekken, nog in de baarmoeder.  Lijkt de baby op papa of mama?  

Prenatale screening en counseling

Aan het begin van de zwangerschap vragen wij jullie te orienteren en na te denken over het al dan niet willen ontvangen van informatie over extra onderzoeken die gedaan kunnen worden om eventuele aandoeningen zoals down-, edwards- of patausyndroom op te kunnen sporen. Ook zullen wij counselen over het sructureel echoscopisch onderzoek welk plaatsvindt rond de 20ste zwangerschapsweek. Beter bekend als de 20 wekenecho. 

Hieronder vinden jullie meer informatie over de mogelijke onderzoeken.  

Prenatale screening

Tijdens een van de eerste afspraken bij de verloskundige wordt er gevraagd of jullie extra informatie wensen over onderzoeken die eventuele aandoeningen zoals het down-, edwards- of patausyndroom zouden kunnen opsporen bij jullie kindje. Deze onderzoeken zijn uiteraard niet verplicht. Het is daarom belangrijk goed na te denken over de volgende vragen: 

Wilt u tijdens de zwangerschap al weten of uw kind het down-, edwards- of patausyndroom heeft?

 Voor meer info neem gerust een kijkje op www.pns.nl

Folder screening op down,- edward, en patausyndroom juni 2020 v2.pdf

 

20- weken echo

Ook de 20 wekenecho valt onder prenatale screeningsecho

Ook voor deze onderzoeken worden jullie door de verloskundige gecounseld aan het begin van de zwangerschap. 

Bij de 20-weken echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van de baby. Zo wordt er gekeken naar de eventuele aanwezigheid van een open ruggetje of een open schedeltje. Ook wordt gekeken of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

De 20-weken echo is een redelijk betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken. Kies je ervoor om deze echo te laten doen, houdt er dan rekening mee dat ook andere afwijkingen kunnen worden gezien. De echo brengt geen risico’s met zich mee.

Een afwijkende uitslag
Als bij de 20-weken echo iets afwijkends wordt gezien, zijn de gevolgen voor het kind niet altijd duidelijk. Meestal wordt vervolgonderzoek aangeboden. Tijdens een gesprek met de echoscopist, verloskundige, huisarts of gynaecoloog word je uitgebreid voorgelicht over het vervolgonderzoek. Voor vragen of ondersteuning kun je ook bij hen terecht. Bij elk onderzoek bepaal je zelf of je dit wilt.

Hieronder volgt een filmpje met nader uitleg over de 20-weken echo

20 wekenecho on Vimeo

Folder informatie over de 20 wekenecho juni 2020.pdf