Bevalling & kraambed
Bijzondere laatste fase
Het is eindelijk zover. Het moment waar wij met z’n allen naartoe hebben gewerkt. Een mooie maar soms ook wat spannende fase.
Al vroeg in de zwangerschap hebben wij het geregeld gehad over de bevalling en hebben wij samen met jullie gewerkt naar unieke bevalwensen, die jullie wellicht op papier hebben gezet voor ons in een bevalplan. Uiteraard is iedereen verschillend en zijn daarmee de wensen ook uitlopend. Wij geloven erin dat goede begeleiding van ons, een positieve bijdrage zal leveren aan de beleving en het verloop van jullie bevalproces. Met dit in het achterhoofd staan wij altijd voor jullie klaar en hopen wij jullie zo goed mogelijk op jullie gemak te stellen en te begeleiden.
Als team VCAW streven wij naar conituiteit van zorg. Dit zorgt voor een vertrouwelijk gezicht gedurende bevalling en de periode erna. Het resultaat is een meer positieve kijk op zowel de bevalling en het kraambed.
Wij hopen deze reis met jullie te mogen aangaan, zodat jullie met trots kunnen terugkijken naar een bijzondere en gedenkwaardige periode in jullie leven.
Plaats van bevalling
De bevalling kan onder normale omstandigheden plaatsvinden tussen week 37 en week 42. De bevalling kan zowel thuis als in het ziekenhuis plaatsvinden. Voor beide situaties zijn er andere voorbereidingen nodig. Hieronder leggen wij dit kort uit.
Thuisbevalling
Gaat jullie voorkeur uit naar thuis bevallen? Een van ons zal dan samen met een kraamverzorgster aanwezig zijn gedurende de bevalling bij jullie thuis.
De verloskundige neemt een aantal tassen mee voor een thuisbevalling. De spullen die zij nodig heeft zoals handschoenen materiaal en eventuele medicatie zitten in de verlostas. Ook neemt de verloskundige een baarkruk mee en een zuurstofkoffer mee voor noodsituaties. Vooraf zullen wij het een en ander klaarleggen in de ruimte waar de bevalling zal plaatsvinden. Hierbij helpt de kraamverzorgster ons een handje.
Ook van jullie vragen wij de nodige voorbereidingen. Hieronder in het kort wat jullie zelf al kunnen regelen voordat de bevalling plaatsvindt thuis.
- Maak het bed op aan de linkerzijde van het bed (gezien vanaf het voeteneinde). Wij staan aan jouw rechterkant om je te helpen en ondersteunen.
- De werkhoogte is 70 cm. Je kunt het bed verhogen met kratjes of klossen.
- Voor jouw eigen veiligheid zijn er redenen om op de benedenverdieping te bevallen, namelijk;
- Als je thuis een draaitrap of en hele steile trap hebt.
- Als je 100 kg of meer weegt.
- Je kunt niet bevallen op zolder
Wat is er nodig voor een thuisbevalling?
Voor een thuisbevalling hebben wij een kraampakket nodig hierin zit alles wat wij nodig hebben voor de bevalling. Vraag bij jouw zorgverzekeraar na of jij recht hebt op een gratis kraampakket en bestel deze voor de 27ste week zodat het op tijd in huis is. Je ontvangt een kraampakket meestal rond de 30ste week. Indien je geen recht hebt op een kraampakket kun je die ook kopen bij de zorgverzekeraar of online. Ook kun je het zelf samenstellen zie hieronder wat je daarvoor kunt aanschaffen:
- 10 onderleggers (liefst groot formaat)
- 1 kraammatras
- Beschermhoes/materiaal voor matras
- 1 pakjes kleine gaaskompressen
- 10 grote gaaskompressen 10x10cm
- 1 flesje alcohol 70%
- 1 navelklem (Cord ring evt)
- Flesje handgel
- Pompje handzeep
- 2 pakken kraamverband
We willen graag dat je alles in de doos laat zitten en dat je deze doos onder jouw bed zet wanneer je gaat bevallen. Het is dus niet nodig om het kraampakket uit te pakken.
Verdere benodigdheden:
- Rolletje toiletpapier of billendoekjes
- 2 grote stevige vuilniszakken
- 1 metalen kruik
- 10 hydrofiel luiers
- Thermometer (1 voor moeder en 1 voor kind)
- Zaklamp of bouwlamp
- Camera
- Dadels/ druivensuiker voor wat extra energie tijdens de weeën
- Religieuze of culturele spullen voor spirituele ondersteuning
Voor het geval er complicaties optreden en je toch naar het ziekenhuis moet, is het noodzakelijk om een vluchtkoffer klaar te zetten.
Ziekenhuisbevalling
Er zijn verschillende situaties waarvoor je in het ziekenhuis kunt bevallen: Poliklinisch, Midium risk of medisch.
Poliklinische bevalling
Als er geen medische indicatie is en je wilt toch in het ziekenhuis bevallen dan kan dit op “eigen verzoek”. Dit wordt ook wel een poliklinische bevalling genoemd. Wij begeleiden zelf de bevalling op de verloskamers in het ziekenhuis. We komen eerst bij je thuis om te beoordelen waar je staat in het proces. Vanaf dat moment thuis kijken en beslissen we samen wanneer het moment daar is om naar het ziekenhuis te gaan. Geheel afhankelijk van wel ziekenhuis er plek heeft zullen wij naar het ziekenhuis vertrekken. Wij bellen altijd eerst met jouw voorkeursziekenhuis. Zodra wij weten welk ziekenhuis er plek heeft vertrek jij met jouw eigen vervoer naar het ziekenhuis en gaan wij met eigen vervoer naar hetzelfde ziekenhuis om jou daar op te vangen.
In sommige ziekenhuizen wordt er verwacht dat de kraamverzorgster van jullie uitgekozen kraamzorgbureau aanwezig is tijdens de bevalling. Zij doet tevens de nazorg en gaat met jullie mee naar huis ( 2 uur na de bevalling )om jullie daar verder te begeleiden.
Medium risk bevalling
Tijdens de zwangerschap en in voorgaande zwangerschappen kunnen er situaties voordoen die effect kunnen hebben op de huidige type bevalling. Als de kans op problemen rond de bevalling groter is dan normaal dan vragen we een “medium risk bevalling” aan. Je bevalt onder leiding van een van ons en indien nodig wordt de gynaecoloog ingeschakeld. Hij/zij is op de hoogte van onze komst. Er is een verpleegkundige van het ziekenhuis aanwezig tijdens de bevalling. Een medium risk bevalling wordt vergoed door de zorgverzekeraar.
Medische bevalling
De bevalling vindt in het ziekenhuis plaats onder medische verantwoordelijkheid van de gynaecoloog. De klinische verloskundige doet in bijna alle gevallen de bevalling samen met een verpleegkundige uit het ziekenhuis. De medische indicatie kan vooraf bekend zijn, bijvoorbeeld een keizersnee in de voorgeschiedenis of ontstaan zijn in de zwangerschap bijvoorbeeld een stuitligging of een te hoge bloeddruk. De medische indicatie kan ook ontstaan zijn tijdens of direct na de bevalling door complicaties bij de moeder of het kind. Bijvoorbeeld meconium houdend vruchtwater of een niet vorderende uitdrijving.
Verschillende fasen tijdens de bevalling
De bevalling bestaat uit een aantal fasen. Samen met jou en jouw partner houden wij deze goed in de gaten. Iedere bevalling start anders. Zo start de ene bevalling met harde buiken die komen en gaan. De andere bevalling start met wat vochtverlies en soms zelfs met wat bloedverlies.
Ook de duur van een bevalling verschilt per vrouw. Soms kan het uren duren voordat er ontsluiting is maar het komt ook wel eens voor dat de ontsluiting heel vlot verloopt. Om jullie wat duidelijkheid te geven waar op te letten en wat je kunt verwachten, lichten wij hieronder twee fasen van de bevalling toe.
Ontsluitingsfase en uitdrijvingsfase
Ontsluitingsfase
Uitdrijvingsfase
Wanneer bel je ons?
Om een goed onderscheid te maken wanneer je ons moet bellen, splitsen we de belinstructies in twee fasen.
Voor de 37 weken en na de 37 weken.
Voor de 37 weken
Na de 37 weken
Het kraambed
Wil je meer inlezen
Natuurlijk is dit een beknopte uitleg van wat er op je af zou kunnen komen. Je kunt uiteraard vele keuzes en voorkeuren al thuis bespreken met jouw partner. Wij zien graag een bevalplan terug met al jullie wensen.
Rond de 28-30 ste week bespreken wij graag al deze voorkeuren met jullie.
Om een beetje handvatten te bieden naar de mogelijkheden, kun je een kijkje nemen door op de volgende linkjes te klikken: ‘Hoe bereid je je voor?’, ‘Welke houding past bij jou?’ en ‘Hoe ga je om met pijn?’
Iedere bevalling is uniek!